Сам кит орка убива голема бела ајкула (Видео)


 

Тоа е удар и зграпчување што ги запрепасти научниците: за помалку од две минути, кит убиец орка нападна и изеде голема бела ајкула пред да исплива со црниот дроб на жртвата во устата.

Експертите велат дека настанот на брегот на заливот Мосел во Јужна Африка нуди нови сознанија за предаторското однесување на орките.

Додека орките претходно биле документирани како соло ловат ајкули, делфини, па дури и китови, се смета дека новопријавениот настан е првиот познат пат кога осамена орка ја лови најголемата риба-грабливка во светот.

„Китовите убијци или орките обично се здружуваат кога ловат, иако можат сами да ловат“, рече д-р Алисон Таунер од Универзитетот Родос, кој го предводеше истражувањето на откритието. „Необичниот аспект беше сведок на Старборд, кит-убиец, како лови бела ајкула сам и во неверојатно брза временска рамка“.

Настаните, кои се случија на 18 јуни 2023 година, се документирани во „Африканскиот весник за морска наука“. Тоа е секвенца за која би имало место во филм на Спилберг.