САД ставија 33 кинески фирми на црна листа

Американското Министерство за трговија соопшти дека додава 33 кинески компании и други институции на економската црна листа поради злоупотреби на човековите права и загриженоста за американската национална безбедност, што вклучува оружје за масовно уништување и други воени активности.

Американските медиуми коментираат дека црната листа е последниот обид на администрацијата на Доналд Трамп да ги нападне компаниите поврзани со воените набавки и да го казни Пекинг за третманот на муслиманските малцинства, а доаѓа во време кога лидерите на Комунистичката партија во Пекинг открија детали за планот за воведување закон за национална безбедност на Хонг Конг.

Одделот за трговија соопшти дека девет компании и институции се санкционирани за соучесништво во кршењето на човековите права и злоупотребите извршени во кинеската кампања на репресија, масовно произволно притворање, присилна работа и високо-технолошки надзор против Ујгурите и други.

Министерството за трговија додаде и 24 владини и трговски организации на економската црна листа поради овозможување набавка на предмети што може да ги користи кинеската војска.