САД: Силен град уби повеќе од 11.000 птици

Силен град уби повеќе од 11.000 птици на 11 август, кога таа временска непогода ја погоди областа северозападно од Билингс, најголемиот град на американската држава Монтана.

Според соопштението за медиуми на биологот Џастин По се проценува дека околу четвртина од птиците на езерото се повредени или убиени.

Околу пет проценти од преживеаните патки и третина од живите пеликани „покажуваат некои знаци на повреда или оштетување на моториката“, пренесе „Вашингтон пост“.

Според метеоролошките служби град не е невообичаена временска непогода, но вообичаено се случува во јуни.