САД и Британија го ставија под санкции, а Делјан Пеевски ќе ги прави уставните промени во Бугарија


Делјан Пеевски (Фото: АФП)

 

Санкциониран за корупција според Законот Магнитски, бугарскиот пратеник и поранешен медиумски тајкун Делјан Пеевски (ДПС) беше избран за член на уставната комисија, што значи дека ќе преземе централна улога во претстојните промени. на бугарскиот устав.

Уставните амандмани, со кои Бугарија мора да направи длабоки реформи во судството, се основа за формирање на новата проевропска влада, поддржана од ГЕРБ и либералната коалиција „Продолжуваме со промените – Демократска Бугарија“ (ПП-ДБ).

Оваа реформа се одложува повеќе од една деценија, и покрај политичкиот притисок на Комисијата на ЕУ и пресудите против Бугарија од страна на Европскиот суд за човекови права. ПП-ДБ и ГЕРБ имаат доволно поддршка во парламентот за да ја изберат својата влада со 132 пратеници, но не се доволни за уставните измени за кои се потребни 160 пратеници.

Пеевски и неговата партија ДПС видоа шанса да го исчистат својот имиџ по обвинувањата од нејзините противници и политички аналитичари дека се дел од „статус- квото“ во Бугарија, која се спротивставува на реформите и владеењето на правото.

Копретседателот на Демократска Бугарија (ДБ), Христо Иванов, ја повика ДПС внимателно да размисли кои предлагаат за членови на уставната комисија да не ја дискредитираат нејзината работа.

Пеевски потоа се закани дека ако не биде прифатен како дел од процесот, тоа може да го попречи целиот реформски зафат.

„Христо Иванов мора да разбере една работа. Наше право е да одлучиме кој ќе биде дел од уставната комисија, а ако (Иванов) сака да направи уставна реформа, така ќе биде“, рече Пеевски.

Неговиот колега од ДПС, Јордан Цонев, рече дека партијата ДПС има предлози за измени на бугарскиот устав, чиј автор е Пеевски.

„Реформата ќе ја направи овој парламент со учество на ДПС и Пеевски. Ова не е инает, ниту перење (на имиџ), бидејќи нема што да се мие“, рече Јордан Цонев.

На 2 јуни 2021 година, САД ги санкционираа Пеевски и коцкарскиот бос Васил Бошков според Законот Магнитски, двајцата беа обвинети од Вашингтон за сериозна корупција, но бугарското обвинителство сè уште не открило ништо против нив.

На 10 февруари 2023 година, Велика Британија, исто така, воведе финансиски санкции против нив. Лондон го санкционираше Пеевски за злоупотреба на својата моќ со пренасочување на државните средства во своја полза, со забрани за патување и замрзнување на имотот наметнати според глобалниот режим на антикорупциски санкции на ОК.