САД го укинуваат засилениот медицински преглед на аеродромите

Фото: Б. Грданоски

САД– САД планираат следната недела да го укинат засилениот медицински преглед на патници од одредени земји на 15 аеродроми.

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) соопштија дека Владата, почнувајќи од понеделник, ќе ги отстрани мерките воведени во февруари за да се спречи ширењето на Ковид-19,

ЦДЦ наведува дека сегашниот преглед, кој вклучува проверка на температурата и гаранција од патниците дека се здрави, има „ограничена ефикасност“, бидејќи некои заразени немаат никакви симптоми.

Здравствената агенција соопшти дека наместо тоа ќе се фокусира на други мерки, вклучително и електронско собирање контакти со патници за да се избегнат долги редици и „потенцијално тестирање за да се намали ризикот од пренесување на вирусот поврзан со патувањата“.

Дополнителниот медицински преглед се однесува на луѓе кои биле во Кина, Иран, повеќето европски земји и Бразил. На повеќето луѓе кои доаѓаат од земји што не се од САД им е забранет влез во земјата.