Руските војници не ги сакаат најновите тенкови „Т-14 Армата“


 

Британското Министерство за одбрана во дневниот преглед на војната во Украина пишува дека руските војници кои учествуваат во инвазијата не сакаат да ги прифатат тенковите „Т-14 Армата“.

Според авторите на прегледот, причина за тоа е лошата состојба на тенковите, кои беа позиционирани како најнов руски развој.

Не е јасно што ја поттикна оваа реакција, но во текот на изминатите три години, руските власти јавно зборуваа за проблеми со моторот „Т-14“ и системите за термичка слика.

Авторите на прегледот потсетуваат и дека тенкот „Т-14 Армата“ досега доаѓал кај руските војници само како дел од пилотски серии.

Малку е веројатно дека „Т-14“ што ќе бидат испратени во Украина ќе ги задоволат вообичаените стандарди врз основа на кои опремата се смета за борбено подготвена, според Министерството за одбрана на ОК.

Плановите на руското Министерство за одбрана да го испрати „Т-14 Армата“ во борбената зона во Украина британската војска првпат ги објави на 19 јануари, повикувајќи се на руски медиуми кои ја поддржуваат војната. Потоа во прегледот се вели дека тие ќе пренесат мала серија „Т-14 Армата“ во Украина „за пропагандни цели“. Авторите на прегледот истакнаа дека такви тенкови има многу малку, а командантите не се доволно запознаени со „Армата“ за да му веруваат во битката.

Тенкот од новата генерација „Т-14 Армата“ првпат беше прикажан на пошироката јавност во Москва во 2015 година на парадата на Денот на победата. Тогаш нашироко се зборуваше дека „Армата“ запре за време на генералната проба на парадата токму пред Мавзолејот на Црвениот плоштад.