Руски сатанист, кој им сечеше глави на тинејџери, ослободен за да оди во војна во Украина


Сатанистот Николај Оголобјак

 

Жителот на рускиот град Јарослав, Николај Оголобјак, осуден во случај на ритуални убиства, доби помилување за неговото учество во војната со Украина. Ова за медиумот „76.ru“ го изјави неговиот татко.

„Тој служеше таму шест месеци во ‘Бура Z’… Откако беше ранет, тој е инвалид. Тој оди, но раната e сериозна. Малку е веројатно дека повторно ќе биде примен во Северниот воен округ“, рече таткото на Оголобјак. Според него, неговиот син се вратил од војска на 2 ноември, добил инвалидитет и сè уште е со неговата мајка во Јарослав.

Оголобјак бил водач на секта чии членови извршиле ритуално убиство на четворица тинејџери во 2008 година. Телата на жртвите биле распарчени, а некои од органите на убиените биле пржени и изедени. Секташите правеа и погроми на гробиштата и распарчуваа животни. Оголобјак бил најстариот од групата; останатите обвинети во моментот на делото биле малолетни. Тие добија затворска казна од осум до десет години.

Во 2010 година, Николај Оголобјак беше осуден на 20 години во колонија со максимална безбедност. Тој е прогласен за виновен по написите за убиство на повеќе од две лица, извршено од група лица со претходен заговор.

Регрутирањето на затвореници во руските колонии со цел нивно испраќање на фронтот стана познато во летото 2022 година. Првично, тоа го направи платеничката група „Вагнер“, на чело со Евгениј Пригожин, кој лично патуваше во колониите. На осудените им биле ветени парични плаќања и помилување доколку се согласат да одат во војна на шест месеци. Тогаш Министерството за одбрана почна да им нуди договори на затворениците: тие беа регрутирани во одред наречен „Бура Z“.