Руски нефункционален сателит за малку ќе се судрел со сателит на НАСА


Количината на вселенски отпад продолжува да расте, а анализата на новите податоци покажува дека ризикот од судир на руски и американски сателит бил поголем отколку што се веруваше.
На крајот на февруари, нефункционалниот руски сателит Космос 2221 го „промаши“ сателитот TIMED на НАСА, но помина многу блиску до него. TIMED е оперативен сателит со задача да ја проучува мезосферата и долната јоносфера.

Ако имаше судир, ќе беа создадени илјадници ситни парчиња вселенски отпад. После тоа, овие фрагменти би продолжиле да летаат околу орбитата на Земјата со брзина од неколку десетици илјади километри на час, а потоа и тие би можеле да се судрат и да удрат долги парчиња вселенски отпад или сателити. Ова всушност би бил каскаден ефект познат како Кеслеров синдром.

Првите проценки велеа дека двата сателити поминале еден со друг на растојание од 20 метри, но официјалните податоци покажаа дека растојанието меѓу нив е многу помало, поточно помало од 10 метри. Тоа ги шокираше сите во НАСА, откри заменикот администратор на НАСА, Пем Мелрој.

Друг проблем е што TIMED и нефункционалниот одбранбен сателит Космос 2221 немаат способност за маневрирање, што значи дека НАСА не можела да ја промени траекторијата на својот сателит и со тоа да направи превентивен потег. Во текот на изминатите години, Меѓународната вселенска станица постојано ја менуваше својата траекторија за да избегне вселенски отпад создаден за време на тестирањето на руското оружје.

Проблемот со вселенскиот отпад расте и за глобалната астрономска заедница и за сателитската индустрија. Тој проблем се пренесува и на Земјата, бидејќи парче вселенски отпад удри во куќа во Флорида во март.

„Да се ​​судреа два сателити, ќе видиме создавање на значителна количина отпад. Овие мали отпадоци се движат со голема брзина и можат да направат дупка во друго вселенско летало и потенцијално да го загрозат човечкиот живот“, рече Мелрој.

Во орбитата има повеќе од 27.000 парчиња вселенски отпад, а тој број ќе продолжи да расте со новите сателитски лансирања кои ги надминуваат напорите за развој на технологија за отстранување на отпадот.