Русија тестираше патнички авион кој ќе ги замени западните авиони


Водечкиот руски производител на авиони соопшти дека го завршил успешно пробниот лет на новиот патнички авион со широк труп за кој тврди дека може да биде адекватна замена за западните авиони.

United Aircraft Corporation објави дека прототипот на својот авион за долги релации IL-96-400M за прв пат направил лет кој траел 26 минути и достигнал височини до 2.000 метри и брзина до 390 километри на час, пренесува CNN.

„Првиот и успешен лет на модернизираниот ИЛ-96-400М е демонстрација на највисокото ниво на експертиза на домашните производители на авиони“, се вели во соопштението на рускиот вицепремиер Денис Мантуров.

United Aircraft Corporation објави дека нивниот прототип на патнички авион може да превезува до 370 луѓе.

Американските и европските санкции за лизинг на руски авиони доведоа до тоа земјата да изгуби речиси 10 отсто од своите комерцијални авиони пред претседателот Владимир Путин да ги усвои законите со кои им се дозволува на руските авиокомпании да запленуваат изнајмени авиони и да ги пререгистрираат во земјата.

Со ограничен пристап до делови за авиони од Боинг, Ербас и други западни производители како Бомбардиер и Ембраер, експертите велат дека одржувањето на флотата пловидбена ќе станува сè потешко.