Русија осуди познат историчар на 12,5 години затвор за убиство и распарчување на неговата љубовница

Рускиот историчар и неговата љубовница чие тело го распарчи на делови

МОСКВА – Рускиот суд осуди истакнат историчар познат по повторното оживување на сцените на битката со Наполеон во петокот на 12,5 години затвор откако го осуди за убиството на неговиот млада љубовница и студент, која тој ја распарчи.

Олег Соколов (64), поранешен професор по историја на Државниот универзитет во Санкт Петербург, беше пронајден во река во ноември минатата година со торба со отсечени раце на Анастасија Јешченко, 24-годишна постдипломка.

Соколов се изјасни за виновен за нејзиното убиство, но пред судот изјави дека тоа не било со предумисла и дека го одвела во „состојба на целосна лудост“, правејќи навредливи коментари за неговите деца од друга врска.

Обвинителството побара од судот во Санкт Петербург да го затвори 15 години. Соколов рече дека бил измачуван од злосторството и бара поблага казна.

Додека ја донесуваше пресудата, судијата рече дека Соколов ја застрелал Јешченко со пушка четири пати пред да ја искасапи со нож, па ги собрал деловите од телото во вреќи и сакал да ги фрли во реката Мојка во Санкт Петербург.

Тој се ослободил од нејзиниот телефон во реката во близина на неговиот дом, но бил фатен при фрлањето на деловите од телото.

Кога отсечените раце не успеале да потонат, тој влезе во студените води и тогаш не беше физички во можност да се врати надвор поради студот, рече судијата. Потоа бил фатен.

Судот исто така го прогласи за виновен за поседување оружје и тоа било пресметано во пресудата од 12,5 години затвор.

Соколов е експерт за Наполеон Бонапарта и од Франција е награден со орден за заслуги „Легија на честа“. (Ројтерс)