Русија издаде потерница за Светлана Тихановска

Кандидатот на опозицијата на изборите во Белорусија, Светлана Тихановска, реагираше на нејзиното вклучување во базата на податоци за лица кои ги бара Министерството за внатрешни работи на Русија, пренесува РИА Новости.

„Веројатно треба да ја проверам мојата електронска пошта. Воопшто не знаев дека сум вклучена во некаков вид кривично дело во Белорусија, а уште повеќе во Русија“, рече таа во видео коментарот објавен на социјалната мрежа „Телеграм“.

Претходно во средата, Министерството за внатрешни работи на Руската Федерација информираше дека основата за меѓудржавна потрага по државјанин на Белорусија е отворената кривична постапка против неа.

Како што објасни адвокатот Дмитриј Аграновски во разговор за РИА Новости, одделот ја ставил Тихановска на списокот со барање како дел од борбата против криминалот во границите на Државната унија. Тој истакна дека ова не е прв пат Минск да бара помош од Москва за потрага по нејзините граѓани, а понекогаш и обратно.

Потерницата на Министерството за внатрешни работи на Русија

 

Според кривичниот законик на Белорусија Тихановска може да се соочи со затворска казна од пет години. Според РИА Новости, Тихановска е обвинета според член 361 од Кривичниот законик за „повикување на дејствија насочени кон предизвикување штета на националната безбедност на Република Белорусија“.