Русија го забрани и независниот медиум „Москва тајмс“

Со овој потег секој кој соработува со „непосакуваниот“ медиум е подложен на кривично гонење


 

Русија го квалификуваше независниот медиум „Москва тајмс“ како „непожелна организација“, ставајќи ги незаконски нејзините активности во Русија и оставајќи го секој што соработува со неа подложен за кривично гонење.

Кремљ ја ескалира кампањата против независните медиуми и известувањето откако Русија започна воена офанзива врз Украина во февруари 2022 година.

„Донесена е одлука активностите на ‘Москва тајмс’, странска невладина организација да се прогласат за непожелни на територијата на Руската Федерација“, соопшти канцеларијата на рускиот државен обвинител.

Медиумот има „за цел да ги дискредитира одлуките на раководството на Руската Федерација и во надворешната и во внатрешната политика“, се додава.

„Москва тајмс“, кој објавува на англиски и руски и известува за земјата од раните 1990-ти, се пресели во Амстердам во 2022 година.

„Несаканиот“ статус ги принудува организациите да се затворат во Русија и значи дека Русите кои работат за нив, финансираат или соработуваат со нив, исто така, можат да бидат обвинети – вклучително и до пет години затвор за некои активности.

„Ќе продолжиме со нашата работа како и обично: независно новинарство. Тоа е злосторство на Путин во Русија“, рече основачот на „Москва тајмс“, Дерк Зауер, во објава на X.

Русите претходно беа казнети за повторно објавување на веб-врски и написи објавени од таканаречените непожелни организации, објави независната страница „Медиазона“.

Интернет-издавачот, кој со години објавуваше весник на англиски јазик во Москва, е популарен меѓу руските следбеници во странство. Послужи и како полигон за обука на неколку новинари кои продолжија да бидат странски дописници од висок профил.

Американскиот репортер Еван Гершкович, кој беше уапсен минатата година под обвинение за шпионажа отфрлени од него и неговиот работодавец, работеше во Москва за медиумот на почетокот на неговата кариера.

Русија ја употреби ознаката за непожелна организација за да ги таргетира медиумите и невладините организации за кои вели дека ја финансираат опозицијата и се противат на Кремљ.

Критичарите го опишаа законот како репресивна алатка што се користи за поништување на несогласувањето. (АФП)