Роверот на НАСА „Кјуриосити“ на Марс e повеќе од 4.000 дена


Роверот на американската вселенска агенција НАСА, наречен Кјуриосити, се наоѓа на Црвената планета повеќе од 4.000 марсовски денови откако слета во 2012 година.

Curiosity постигна огромен напредок во разбирањето на минатото и сегашната средина на Марс и се обидува да утврди дали Црвената планета некогаш поддржувала микробиолошки живот. НАСА сега го слави својот успех, а роверот и 11 години подоцна е во добра форма и успешно го собра својот 39-ти примерок.

„Типовите сулфати и карбонати идентификувани од инструментите на Curiosity во текот на изминатата година ни помогнаа да разбереме каков бил Марс одамна. Овие резултати ги чекавме со децении, а сега Sequeoia ќе ни каже уште повеќе“, рече Ешвин Васавада, научник на проектот Curiosity во лабораторијата за млазен погон на НАСА.

Примерокот, наречен „Sequoia“, веројатно ќе открие повеќе од промени во климата и населливоста на Марс бидејќи овој регион стана побогат со сулфати.

Curiosity моментално се искачува на планината Шарп, планина висока 5 километри во кратерот Гејл. Слоевите на оваа планина се формирани во различни фази од историјата на Марс и даваат докази за промените во температурата на планетата. Со оглед на суровата средина, Curiosity сè уште е во добра форма, но едно од тркалата на филтерот Mastcam е заглавено. Затоа, способноста на камерата да го набљудува составот на карпите од далечина е ограничена на фотографирање само со еден филтер.

„Доколку овој проблем не се реши, мисијата може да се потпре на десната маст камера со поголема резолуција и фокусна должина од 100 мм како примарен систем за сликање во боја. Ова ќе влијае на начинот на кој тимот ги извидува научните цели и маршрутите на роверот. Вистинската камера мора да направи девет пати повеќе фотографии од левата за да ја покрие истата област. Тимовите би имале намалена способност да го набљудуваат деталниот спектар на бои на карпите од далечина“, се вели во блогот на НАСА.

Тимот на мисијата се обидува да најде решение, но можно е во иднина да мора да користат соодветна камера Mastcam како главен систем за фотографирање во боја.

Curiosity треба да ја истражува планината Шарп со години. Појавата на сончева конјукција во која Марс исчезнува зад Сонцето, поради што е прекината комуникацијата со роверот, тимот планира пауза од неколку недели во ноември. Сепак, Curiosity ќе продолжи да ја истражува планината Шарп по соларната спојка за да открие што е можно повеќе информации за минатото и сегашноста на Марс.