Робустен раст на профитите во кинеската индустрија, седми месец по ред

ПЕКИНГ – Профитот на кинеските индустриски фирми растеше силно во ноември во седмиот месец на добивка, поддржана од силното индустриско производство и продажба, бидејќи производителите продолжуваат со закрепнување од падот од Ковид-19.

Добивката во кинеските индустриски фирми порасна за 15,5 отсто во однос на претходната година на 729,32 милијарди јуани (111,50 милијарди американски долари), но помалку од највисокиот тригодишен октомври 28,2%, покажаа податоците на Националното биро за статистика во неделата.

Кинескиот индустриски сектор забележа силен скок од шокот на пандемијата на Ковид-19, потпомогнат од неверојатен поврат на извозот, додека фабриките напредуваат за да ја задоволат побарувачката во странство. Цените на фабричките порти, мерач за профитабилност, паднаа помалку од очекуваните минатиот месец.

Помалиот раст во ноември главно се должеше на повисоката основа една година порано, рече Жу Хонг, висок статистичар во бирото за статистика.

„Добивката кај некои традиционални индустрии покажа подобрување. Со приближувањето на грејната сезона, побарувачката за термички јаглен се зголеми, а цените се зголемија, што доведе до забрзано закрепнување во секторот јаглен“, рече Жу во изјавата.

Профитот на индустријата за јаглен се зголеми за 9,1 отсто во ноември, првото зголемување годинава.

„Индустрискиот профит се очекува да одржи двоцифрен раст во текот на следните неколку месеци, поттикнат од ниските основни ефекти, домашното економско закрепнување, подобрувањата во побарувачката во странство и враќањето на цените на суровините“, рече аналитичарот ouоу Жу Маохуа Кина евербрајт банка. (Ројтерс)