Робот на њујоршката полиција ќе патролира во метрото


Полициската управа во Њујорк воведува нова безбедносна мерка на станицата на метрото во близина на Тајмс Сквер. Имено, на оваа станица ќе патролира робот-полицаец.

Надлежните велат дека задачата на роботот е да ја заштити безбедноста на патниците, но треба да знаете дека тоа не е машина како RoboCop или кој било друг хуманоиден робот, туку всушност е K5, машина произведена од калифорниската компанија Knightscope. Може да се каже дека повеќе личи на масивна верзија на роботот R2-D2 од франшизата „Војна на ѕвездите“.

Сепак, директорот на Surveillance Technology Oversight Project, група за човекови права, нема убав опис за роботот. Станува збор за Алберт Фокс, кој за The New York Times изјави дека роботот изгледа како „кофа на тркала“.

K5 тежи нешто повеќе од 190 килограми, опремен е со четири камери кои можат да снимаат видео, но не и звук. Машината нема раце и ќе патролира на метро станицата од полноќ до 6 часот наутро во почетната фаза, и тоа само кај главните делови, а не пероните.

Засега не се знае дали роботот ќе ѝ овозможи на полицијата да емитува во живо и дали полицајците ќе следат што снимаат камерите. Адамс рече дека „снимката може да се погледне во случај на вонредна состојба или кривично дело“.

Сепак, технологијата за препознавање лица нема да се користи, но Кан е загрижен дека оваа технологија би можела да стане дел од роботите.

К5 нема можност да реагира на итни ситуации на станицата и не може физички или „вербално“ да апси осомничени. Единствената помош што може да ја пружи во реално време е да се поврзете со личност на која можете да ѝ пријавите инцидент или да поставите прашање.

Њујорк го изнајмува роботот за период од два месеци по цена од 9 долари на час. Градоначалникот смета дека парите вредат за работата што ја работи роботот и неодамна им нареди на некои агенти да ги намалат трошоците за 15 проценти.

„Износот е помал од минимумот. Нема паузи за храна и тоалет“, рече Адамс, кој претходно ја поддржуваше употребата на машини како полициски алат.

Претходно оваа година, градоначалникот објави дека полициската управа во Њујорк ќе купи роботско куче Дигидог. Тие вредат по 750.000 долари и ќе се користат во заложнички и други критични ситуации. Ова е спротивно на одлуката на полицијата во 2021 година, која го откажа купувањето на роботското куче Спот на Boston Dynamics по критиките за неговата употреба.