РКЕ: Компаниите не доставија анализи зошто бараат зголемување на маржите за нафтените деривати

Пред да биде донесена одлуката за густини и маржи на нафтените деривати во текот на август од страна на поголемите трговци беа доставени одделни барања за промена за зголемување на маржата кај одделни нафтени деривати. Единствена причина поради која беа поднесени барањата за зголемување на маржата е за да им се врати ликвидноста која им е ослабена поради намалената потрошувачка на нафтените деривати, информира Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ).

-Од страна на компанијата Макпетрол АД Скопје беше доставена споредбена анализа за трендот на потрошувачката од првите месеци од 2020 во споредба со истиот период од 2019 година. Од страна на другите компании немаше доставено анализа, само доставија барање за зголемување на маржата кај одделни нафтени деривати. РКЕ ги разгледа сите барања и согласно своите законски надлежности закажа консултативен состанок со сите баратели во август 2020 година. На состанокот беа дискутирани барањата и од страна на РКЕ на компаниите им беше побарано да се достават анализи кои ќе ги поткрепат нивните барања. До моментот на носење на одлуката, анализи не беа доставени,порачуваат од РКЕ.

Според нив, со донесената одлука за густини и маржи на нафтените деривати се отсликува реалната состојба на пазарот на нафтени деривати и доколку тие постапеле по барањата на трговците за зголемување на маржата, посочуваат од РКЕ, тоа ќе значеше зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во износ од над два денари по литар.

Во однос на енергетските компании кои се во делот за електрична енергија од РКЕ информираат дека на одржаниот координативен состанок меѓу другото дискутирале и за финансиската состојба и додаваат дека од последните доставени шест месечни извештаи до РКЕ се регистрираат негативни резултатите од работењето, иако, како што велат, компаниите со максимални напори настојуваат тие загуби колку е можно да бидат помали.

-Факт е дека поради пандемијата последиците се рефлектираат и во економските биланси. За санирање и амортизација на последиците, во однос на антикризни мерки ве упатуваме кон креаторот – Владата. Остануваме отворени за соработка во рамките на нашите надлежности и во моментот кога и доколку стигнат анализи, повторно од страна на РКЕ ќе биде разгледано ова прашање и ќе се донесе соодветна одлука, посочуваат од РКЕ.