Римјаните биле опседнати да немаат влакна, откриени 50 пара пинцети во Британија


 

Археолозите откопаа десетици римски пинцети во Британија, откривајќи ја опсесијата на древната култура со безвлакнеста.

Колекцијата сега е изложена во новиот музеј во римскиот град Вроксетер, кој во својот врв би бил еднакво голема населба како Помпеја.

Едноставните алатки се користеле не само за кубење веѓи, туку и за отстранување на сите несакани влакна – вклучително и во пазувите.

Пинцетите се дел од пошироката изложба на повеќе од 400 артефакти што ја илустрира преокупацијата на Римјаните со чистотата и естетската убавина.

Помеѓу другите предмети на изложбата се стригил (стругач за кожа), шишиња со парфеми, накит од коски, апликатори за шминка и амајлии за заштита од злото.

Англиско наследство, кое го води музејот во Шропшир, го објави откритието на својата веб-страница.

Камерон Мофет, куратор на англиското наследство во Вроксетер, изјави на интернет дека откритието е едно од најголемите од ваков вид во Британија, што укажува дека пинцетите се „популарен додаток“.

„Предноста на пинцетата беше тоа што беше безбедна, едноставна и евтина, но за жал не беше без болка“, рече тој.

Римскиот град Вроксетер, или како што беше познат Вирикониум Корновиорум, е еден од најдобро зачуваните римски градови во Британија

Римјаните многу ја ценеле личната хигиена, секојдневно посетувајќи ги заедничките бањи. Многу луѓе имале свои лични комплети за чистење, вклучително и лажичка за уши, средство за чистење нокти и пинцети.

„За некои може да биде изненадувачки што во римска Британија отстранувањето на влакната од телото беше исто толку вообичаено кај мажите како што беше кај жените“, рече Мофет.

„Особено за спортови како борење, имаше општествено очекување дека мажите кои се занимаваат со вежбање за која е потребна минимална облека ќе се подготват со отстранување на сите видливи влакна на телото“.

Често изведено од робови, отстранувањето на влакна може да биде многу болно. Римскиот писател и политичар Сенека се пожалил на бучавата во бањите во писмо дека имало викање и плач кога се кубеле влакна од пазувите. Римскиот град Вроксетер, или како што беше познат Вирикониум Корновиорум, е еден од најдобро зачуваните римски градови во Британија.

Претходните ископувања ги открија форумот, пазарот, бањата, големата сала позната како базилика-куќа и градските куќи на богатите жители.