Револуционерната мода на Коко Шанел во музејот „Викторија и Алберт“ во Лондон

Со повеќе од 180 креации, видени заедно за прв пат, изложбата ќе го истражи демократскиот, невообичаен пристап на дизајнерката кон модата, кој го отвори патот за нов начин на облекување.


Англија – По неверојатниот успех на изложбата „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“, Музејот на Викторија и Алберт повторно се занимава со модата, а големата изложба на Шанел е поставена за септември 2023 година.

„Габриел Шанел. Моден манифест“ ќе биде првата изложба во Велика Британија посветена на работата на Габриела „Коко“ Шанел. Како  ја нацрта еволуцијата на дизајните на Шанел од отворањето на нејзиниот прв бутик  во Париз во 1910 година, до прикажувањето на нејзината последна колекција во 1971 година.

Со повеќе од 180 креации, видени заедно за прв пат, изложбата ќе го истражи демократскиот, невообичаен пристап на дизајнерката кон модата, кој го отвори патот за нов начин на облекување.

На изложбата ќе има и накит, аксесоари, козметика и парфеми, од кои вторите создадоа богатство за куќата откако беа лансирани.
Врз основа на истоимената изложба организирана од Palais Galliera во Париз во 2020 година, изложбата ќе биде „резамислена за V&A“. Ќе има ретко видени парчиња од колекцијата на лондонскиот музеј заедно со изгледот од Palais Galliera и Patrimoine de Chanel, колекциите на наследството на модната куќа во Париз.

Изложените клучни парчиња ќе вклучуваат облека создадена за британската манекенка Ен Ганинг (подоцна Лејди Натинг) и холивудските актерки Лорен Бекол и Марлен Дитрих.

Преку осум тематски делови, изложбата ќе го истражи иновативниот пристап на Шанел кон ткаенината, силуетата и конструкцијата и ќе испита како таа подготвила нова рамка за модата во 20 век, според V&A.

Исто така, ќе ги истакне британските инспирации на Шанел, како што е нејзиното усвојување на твид, како и други текстили произведени во Британија.

Директорот на V&A, Тристрам Хант, рече дека V&A е „задоволен што соработува со Шанел и Палатата Галиера на оваа изложба, која ни дава можност да ги истражиме потеклото и елементите на овој траен стил и да прикажеме малку познати историска облека на Шанел од колекцијата V&A“.

Бруно Павловски, претседател на Шанел Фешн и претседател на Шанел САС, рече дека со прикажување на придонесот на дизајнерката во историјата на модата, „како и неверојатната релевантност и трајност на стилот Шанел, оваа изложба ќе ја истакне како еден од најголемите визионери на нашето време“.

Изложбата ќе се одржи со поддршка на Шанел и ќе трае од 16 септември 2023 година до 25 февруари 2024 година во галеријата Саинсбери на музејот.

Билетите за „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“, кој се одржа во 2019 година, се распродадоа помалку од три недели по отворањето и дочекаа повеќе од 100.000 посетители. Изложбата беше продолжена од јули до септември истата година и беше една од најуспешните во историјата на музејот.

„Знаевме дека „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“ ќе биде популарен, но бевме обземени од феноменалниот одзив на посетителите досега“, рече Хант во 2019 година.

Најголемото и најсеопфатно британско шоу на Домот на Диор, тоа беше големо собирање на сјај, бранувана волна, извајани јакни и цветни принтови и мотиви. Фрли светлина врз фасцинацијата на дизајнерот од Британија, неговите „линии“ и дефинирачки изглед, како и неговиот меѓународен поглед и инспирации од историјата. (WWD)