Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски.

Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962).

Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин, а онлајн излагање ќе има проф. д-р Игор Евлампиев од Русија.

Следните денови во летното кино „Мирно лето“ на Кинотека во Скопје и „Киноверзум“ при МСУ Державин во Свети Николе ќе бидат прикажани најпопуларните филмови на Тарковски, меѓу кои „Сталкер“, „Соларис“, „Андреј Рубљов“ и други.

Ретроспектива ќе трае до 20 јуни.

Организаторите соопштија дека влезот е слободен во рамки на капацитетот на кино салата.