Решение за лошиот здив од лукот


Многу луѓе се свесни за здравите својства на лукот, но и покрај тоа избегнуваат да го јадат поради лошиот здив после јадење. Сепак, научниците открија решение.

Јогуртот може да го има клучот за борба против здивот од лук, сугерира студијата.

Обичниот јогурт од полномасно млеко спречува 99% од хемикалиите одговорни за најопасниот понгови од лук да избегаат во воздухот, велат американските истражувачи.

Протеините и мастите во овој основен производ за појадок помогнале да се заробат мирисите на зеленчуците. Грчкиот јогурт, кој има повисоки нивоа на протеини од повеќето други јогурти, може да биде особено ефикасен.

Професорката Шерил Беринџер од Универзитетот „Охајо Стејт“ вели: Високото количество на протеини е многу пополарна работа во моментов – генерално, луѓето сакаат да јадат повеќе протеини“.

Несакана нуспејава може да биде формулација со висока содржина на протеини која може да се рекламира како „дезодоранс“ за здив, заедно со своите нутритивни тврдења.

Професорката Беринџер претходново посебна студија покажа дека јаболката, мента нането и зелената салата можат да помогнат во намалувањето на здивот на лукот.

„За јаболко отсекогаш велевме дека треба веднаш да се изеде. Истото би требало да биде и со јогуртот – земете го лукот и веднаш потоа напијте се јогурт“, додаде таа.

Оваа студија, објавена во списанието Molecules, ја разгледуваше интеракцијата на јогуртот со мирисот на лук во лабораторија.

Истражувачите ставиле парчиња суров лук со дебелина од 1 мм во стаклени ампули и додале 100 мл полномасен јогурт за да видат како ќе влијае на нивото на мирис.

Исто така тестирале и како водата, млечните протеини и мастите влијаат на нивото на мирис, за да видат кои делови од јогуртот го предизвикуваат ефектот.

За откривање на нивоата на сулфурни хемикалии ослободени во воздухот, кои се одговорни за мирисот на лукот, користеле специјална машина за масена спектрометрија.

Целиот јогурт ги намалил состојките за 99% за сиров лук и до 94% за пржен лук. И протеините и масните компоненти предизвикале слични намалувања, додека водата помалку придонела.