Републиканците поразени во Врховниот суд за клучна одлука за гласање по пошта

Врховниот суд на САД донесе одлука дека гласачките ливчиња за претседател од Пенсилванија, клучни за шансите на Доналд Трамп да биде реизбран, ќе се сметаат за валидни ако бидат добиени во рок од три дена од денот на изборите, дури и ако се со нечитлив поштенски печат.

Според Си-Ен-Ен, четворица судии гласале против, што значи дека имало паритет на гласови, а претседателот Џон Робертс гласал на ист начин како и тројцата либерали на суд.

Одлуката на Врховниот суд е пораз за републиканците, кои инсистираа да се пребројат само гласачките ливчиња добиени до денот на изборите.