Трагичен светски рекорд на умрени во САД за еден ден

Во САД во изминатите 24 часа починале повеќе од 1.800 луѓе од КОВИД-19, што е најмногу во еден ден во која било земја досега. САД во исто време ја надминаа бројката од 400.000 заразени.

Ова следува откако Доналд Трамп и здравствените власти предупредија дека ова ќе биде критична недела за Американците, во која се очекуваат многу мртви.

„САД можеби се ближат кон врвот на заразата. Можеби ќе има и помалку мртви отколку што првично очекувавме“, изјави Трамп, по што ја нападна Светската здравствена организација.

„СЗО навистина ја утна работата. Иако во најголем дел е финансирана од САД, таа од некоја причина е свртена најмногу кон Кина“.