Рекламите на Сузуки со Мајкл Џексон станаа легендарни


 

САД- Со текот на годините, јапонските производители на автомобили по случаен избор користеа американски ѕвезди за да ги промовираат своите производи. Најчесто, тоа е за автомобили што не се продаваат во САД и се специјално за пазарот JDM. Ѕвездите како Еди Марфи, Брус Вилис, Леонардо ди Каприо и Мег Рајан имаат направено реклами за различни јапонски производители на автомобили низ годините. Ниту една, сепак, веројатно нема да биде полегендарна, случајна или поретка од рекламите за Сузуки на Мајкл Џексон.

Во 1980-тите, Џексон беше на врвот на својата слава. Со албумите  Off The Wall и Thriller. Тој исто така беше прилично паметен бизнисмен, а поп-ѕвездата склучи многу договори за одобрување во текот на деценијата. Пепси беше веројатно неговата најголема зделка. Но, тој склучи договори и со компании како Sony и L.A. Gear. Во тоа време Џексон склучи договор со Suzuki за промоција на нивниот скутер Love. Suzuki сакаше да насочи повеќе женски клиенти со Love: мал скутер придвижуван од четиритактен мотор од 50cc. Партнерството резултираше со рекламна кампања која вклучуваше и печатени реклами и реклами. Ова беше прилично големо за секоја јапонска компанија. Јапонците го сакаа Мајкл Џексон. Неговите обожаватели таму се опишани како лојални и дарежливи. Така, секоја јапонска компанија што ја користеше најголемата светска поп-ѕвезда за да го продаде својот производ беше паметна да го направи тоа.

Успеав да најдам три од рекламите што Џексон ги направи за Сузуки.

Првиот е од 1979 година, направен на синглот на Џексон „Off The Wall“ (од истоимениот албум). Завршува со тоа што вели „Љубовта е мојата порака“.

Џексон направи уште една реклама во она што изгледа како ЛА со него како танцува на покривот додека некој друг се вози на скутерот Love низ градот. Би било убаво да го видам како ја вози. Ова е смешно бидејќи изгледа како да вклучува блопер. Со текот на годините, некои луѓе забележаа дека Мајкл имал проблеми со намигнувањето, што значи дека не можел. На крајот од ова видео, откако ќе каже „Љубовта е мојата порака“, наместо да намигне, тој едноставно трепнува со двете очи и се врти од камерата. Можете да кажете дека сака да се смее.

Последната реклама што можев да ја најдам, а која некој беше доволно одличен за да ја преработи, покажува него и една жена како танцуваат на „Don’t Stop Till You Get Enough“ во бела соба околу скутерот Love. Еве, Џексон повторно се обидува да трепка. Ми се допаѓа како тој всушност се обврза да продолжи да се обидува да трепка во секоја реклама и никогаш да не успее.

Искрено е кул рекламна кампања. Не можев да ги одредам бројките за продажба на скутерот Suzuki Love, но сигурен сум дека луѓето што го гледаа Мајкл Џексон во реклами за него помогнаа да се преселат еден тон од нив во странство. (Јалопник)