Рецепт за највкусниот подварок: Додајте ги овие две состојки и ќе биде одличен


Вака приготвен подварок никогаш не сте јаделе, а е многу повкусен поради 2 тајни состојки кои му се додаваат. Задолжително пробајте го!

Од кисела зелка, можете да направите некои од омилените зимски јадења, како што се сарма или подварок. Денеска ви пренесуваме рецепт за подварок со 2 тајни состојки кои ќе го направат многу повкусен, а тоа се чорбата и белото вино. Домаќинките не ги додаваат овие две состојки во познатото јадење, сепак пробајте, бидејќи вкусот ќе ве воодушеви.

Компоненти:
2,5 кг кисела зелка
100 гр маснотии
2 чаши супа-бујон
1 кромид
3 чешниња лук
1/2 праз
1/2 лажица сув зачин
1 лажица мелен црвен пипер
неколку ловорови листови
50 мл бело вино
1 чаша ориз
месо по избор

Подготовка:

Кисела зелка добро исплакнете ја со ладна вода пред да започнете со термичка обработка. Во тава растопете ја маснотијата, па пропржете ситно сечкан кромид и праз исечкани на прстени. Кога кромидот ќе омекне, додадете го меленото бело, зачинете и измешајте. Додадете кисела зелка (рендана), па покријте со супа и бело вино. Добро измешајте и динстајте околу 20 минути, а потоа додадете го оризот. Повторно промешајте и динстајте уште 10-25 минути. Потоа се покрива со алуминиумска фолија и се префрла во рерна, па се пече на 200°C уште 30-40 минути. Месото се додава при крај, а чорбата со месото се пече додека не биде готова.

Напомена: Месото секогаш се пржи пред да се додаде, освен ако не е суво месо или сланина. Се става без пржење.