Растот на американската економија забави во третиот квартал


Растот на американскиот бруто домашен производ (БДП) забави на скромни 2,1 отсто во третиот квартал, иако со малку подобро темпо од првично најавуваното.

Сепак, економистите предвидуваат солиден раст во текот на тековниот квартал, под услов забрзувањето на инфлацијата и порастот во последните случаи да не ја поткопаат економската активност. Првичните проценки беа за раст на БДП од 2 отсто за третиот квартал. Иако е ревидирана за раст, новата проценка се уште е далеку под 6,3 отсто во првиот квартал и 6,7 отсто во вториот.  Во последниве недели, случаите на коронавирус повторно почнаа да се зголемуваат во многу делови од земјата, но економистите велат дека ова нема да ја задуши потрошувачката, која е извор на 70 проценти од економската активност.

Се очекува американската економија да го постигне својот најсилен раст оваа година во тековниот квартал октомври-декември, веројатно за речиси 8 проценти.