Радован Караџиќ се жали на судската одлука за видеоповици

Одбраната на поранешниот лидер на босанските Срби, Радован Караџиќ се жалела на одлуката на Канцеларијата за регистри при Меѓународниот механизам за кривични судови (ММКС), со која поради безбедносен ризик е укинат пилот-проектот преку кој хашките притвореници можеле да испраќаат и примаат видеоповици.

Адвокатот Петер Робинсон оценува во жалбата дека секретарот Олуфеми Елиас погрешил кога одбил да му овозможи видеоповици на Караџиќ во Притворската единица на ОН.

– Неговата одлука по жалбата на Караџиќ го нарушува правото на семеен живот, имајќи го предвид траењето на неговиот притвор, оддалеченоста од семејството и можноста за воспоставување видеоповици за притворениците низ светот, се наведува во жалбата.

Робинсон нагласи дека претседателот на ММКС треба да ја смени одлуката на секретарот и да одреди рок за примена на видеоповици.

Пилот-проектот во врска со видеоповиците е покренат откако Караџиќ повеќе пати барал да му се дозволи пристап до Скајп или некое средство за видеокомуникација.

Караџиќ во март оваа година е правосилно осуден на доживотна затворска казна за геноцид во Сребреница, протерувања низ БиХ, малтретирање на граѓаните на Сараево и киднапирање на припадници на УНПРОФОР.