Радев набрзина ги заврши консултациите за нова влада, не разговараше со партијата на Петков


Румен радев и Тошко Јорданов од ИТН

 

Претседателот на Бугарија, Румен Радев, ги заврши консултациите со партиите за избор на нова влада, без да разговара со партијата на премиерот во оставка, Продолжуваме со промената и БСП. Радев изјави дека не го прифаќа нивното барање за одложување на разговорите за викендот, по усвојувањето на ребалансот на буџетот и ќе оди на следниот чекор – доделување истражувачки мандат на кандидатот за премиер од најголемата пратеничка група. Власта одговори со обвинувања за формализам, кршење на Уставот и одбивање да се бара вистински разговор за решавање на кризата.

Консултациите кај претседателот се неуспешни, изјави копретседателот на Демократска Бугарија Христо Иванов.

Според него, немало уставна потреба да се брза со консултациите и дека на мандатарот од ПП му требало повеќе време за разговори.

„Мислам дека гледаме неуспех на консултациите, што е неодговорно. Во овие консултации требаше да се даде доволно време на партиите да се координираат кога ќе бидат подготвени. Уставна цел на овие консултации е да се најде излез Потрагата по овој излез не може да оди според распоредот – ајде сите на плоштад во првиот можен момент. Воена обука – еднаш, двапати, три и тоа е тоа. И од оваа гледна точка мислам дека беше неуспешна уставна можност“, им рече Иванов на новинарите.

Најмногу кај претседателот Радев се задржаа претставниците на партијата Има таков народ.

Првиот можен датум за добивање мандат е одреден за 1 јули (петок), по враќањето на Радев од состанокот на лидерите на НАТО во Мадрид. Доколку тоа се случи, премиерот во оставка Кирил Петков, кој повторно ќе биде предложен од продолжуваме со промената ќе добие уште една шанса да формира кабинет една недела по неговата смена.

Петков ќе има седум дена да предложи министри и заедно со своите партнери од БСП и Демократска Бугарија да ги обезбеди потребните гласови во собранието. За одобрување на владата во најлош случај – со целосна мобилизација на мнозинството формирано при гласањето недоверба на владата ќе бидат потребни 121 глас. Сепак, изборот може да се направи и со помалку пратеници, бидејќи Уставот бара гласови на повеќе од половина од пратениците присутни на седницата. Преговорите за нов кабинет почнуваат вечерва.