Радан Канев: Додека Борисов седи пред казан со ракија, Мицотакис е во Харвард

Додека нашиот премиер Бојко Борисов седи на трупец пред тенџере со ракија, грчкиот премиер им го презентира грчкиот план за закрепнување на своите колеги на Харвард, бидејќи тој има докторат по економија и дипломирал на Харвард, изјави за БТВ европратеникот Радан Канев.

Европратеникот ја критикуваше владата што сè уште не го претставила нацрт-планот за закрепнување пред јавноста. По 15 октомври, земјите од Европската унија мора да започнат да ги испраќаат своите нацрт планови за обновување и одржливост до Европската комисија.

Парите за спроведување на плановите ќе дојдат од Европскиот механизам за обновување и одржливост. Бугарската влада сè уште не објави јавно што стори досега за да подготви национален план за закрепнување и што има намера да вклучи во него.

Според Канев, Грција и Романија се „цел круг пред Бугарија“, бидејќи тие веќе имаат подготвени национални планови и за нив „се дискутира и се прифаќаат во нивните општества“.