Работа на нафтена платформа, колкава е платата?


Работењето на нафтена платформа воопшто не е лесна работа, бара жртвување, но може да се заработат добри пари

– Доколку сте заинтересирани за оваа работа, мора да знаете дека таа вклучува тешка физичка работа, одвоеност од семејството, строга дисциплина, одговорност, концентрација во текот на работното време, сериозност и почитување на добро дефинирани процедури, бидејќи и најмала грешка може да го загрози вашето животот или вашите колеги.

Многу луѓе одлучуваат да заработат пари на вакви работи, но запомнете дека ова е една од најтешките работи.

Не треба специјално училиште за да работите на платформа за нафта. Сепак, има позиции за кои се бара соодветно образование. Тоа се главно инженери од електротехника, геотехника, петрохемија, металургија, геологија итн.

Има многу различни работни места

Ова се само дел од работните места кои се бараат во нафтените погони:

 • помошен работник (одржува чистота, помага при товарење и растовар)
 • помошен работник на палубата за дупчење (врши работи на палубата и помага при дупчење)
 • работници за одржување на просторијата и кујната (сè, од чистење, средување, готвење, миење)
 • работник на палубата (најчесто помага во снабдувањето на платформата со работи),, чистење и боење
 • бушач (лице кое дупчи, одговорно за сè што се случува за време на дупчењето)
 • механичар, електричар (одржување на опрема и електрични инсталации)
 • доктор
 • капетан
 • управувач на кран
 • заварувач
 • готвач и пекар

Кога ќе одлучите да работите на нафтена платформа, прво и основно нешто што ќе направите е да најдете странска агенција која вработува екипа на нафтените платформи.

Поседувањето на одредени сертификати е задолжително

За да аплицирате во некоја од избраните агенции, треба да имате сертификат Б2, кој вклучува завршена обука: основно преживување на море, познавање на системот за противпожарна заштита и прва помош и заштита. Овие обуки ги финансирате сами (околу 400 евра), како и лекарско уверение дека сте здравствено способни и чини околу 360 евра. Доставувате и доказ за образование и CV.

Доколку го поминете конкурсот и бидете примени, потпишувате договор, кој зависи од работното место и позицијата.

Некои работни места бараат работно искуство, најмногу за оние кои бараат поголема одговорност. На платформата се работи 7 дена, па потоа се слободни 7 дена, или 14 дена работа и потоа 14 дена одмор, се додека не се стигне да се работи 6 месеци, а останатите 6 да се одмора.

Работа на нафтена платформа, еве колку се работи

Работиме 12 часа дневно, а тежината на работата зависи од вашите квалификации. Кај менаџерски и инженерски позиции нема физичка работа, а има и работи кои вклучуваат само физичка работа.

Бидејќи платформите се претежно лоцирани на север, може да очекувате влажно време, дожд, ветрови. Безбедноста е на високо ниво и во неа се вложува многу, а мора да се носи целата заштитна опрема. Погрижете се психички да се подготвите за фактот дека нема да има напуштање на платформата одреден број денови, но не дозволувајте ова да ве разочара бидејќи сите платформи имаат одлични услови за живот. Од теретана и сауна преку интернет на целата платформа, бесплатни телефонски разговори до колачи од различни делови на светот.

Ако се разболите, имате право да бидете поштедени. Секоја платформа има амбуланти и лекар и е снабдена со првокласни лекови од сите категории. Ако вашата состојба не се подобри по 3 дена, ве праќаат во болница на копно.

Можна заработка на нафтената платформа

Заработката на нафтениот извор на годишно ниво, во зависност од работата што ја работите и вашите квалификации, се движи од 24.000 до 72.000 евра. За да отидете на работа на нафтената платформа, треба да поминете низа здравствени тестови, како и курс за преживување на море и спасување од хеликоптер (HUET – Helicopter Underwater Egress Training чини околу 1.800 €).

По цел пат, тестовите и курсевите ги плаќа компанијата која ве кани на работа. HUET обично се прави во Шкотска, како и курс за преживување на море, а без ова не можете да работите, пренесува порталот Poslovne.com.

Многу е тешко да се дојде до оваа работа и затоа има многу лажни компании кои „вработуваат“ на нафтени платформи. Обично ќе ги препознаете ако средбата ви е во кафуле, а не во канцеларија, однапред ви бараат пари и велат да очекувате повик за неколку дена. Работењето на платформи воопшто не е лесно, но работата е добро платена.

Некои од компаниите на чии сајтови може да се добијат информации како директно да се аплицира се: Saipem, Transocean, Maersk, Stena.