Путин уште не сака да му ја честита победата на Бајден

Претседателот Владимир Путин вели дека Русија е подготвена да работи со кој и да биде официјално прогласен за следен претседател на Соединетите Држави, но дека тој нема да им честита додека не се реши официјално за победникот или некој кандидат да го признае поразот.

Забелешките на Путин емитувани на државната телевизија ги потврдија претходните коментари на Кремљ зошто Путин уште не му честитал на Џо Бајден откако големите новински организации го прогласија за победник, како и многу други светски лидери.

„Само чекаме крај на внатрешната политичка конфронтација“, рече Путин, осврнувајќи се на републиканските предизвици за пребројувањето на гласовите.

„Ќе работиме со која било личност на која ќе му биде укажана доверба од американскиот народ. Но, кому ќе му биде дадена оваа доверба? Или мора да биде означено со политички обичај кога едната партија ќе ја признае победата на другата, или крајните резултати од изборите ќе бидат сумирани на легитимен, легален начин “, рече тој.