Путин најави руски државјанства за Украинците од Доњец и Луганск

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека е неприфатливо жителите на украинските региони Доњецк и Луганск да немаат права.

Путин истакна дека Москва не сака да му создава проблеми на новото укаринско раководство.

Тој претходно потпиша декрет за забрзано решавање на барањата за руско државјанство на Украинците кои живеат во Доњецк и Луганск.

Во денеска објавениот декрет на интернет страницата на Кремљ се наведува дека на луѓето кои живеат во украинските региони Доњецк и Луганск ќе им се разгледаат барањата за помалку од три месеци.

– Немаме желба да му создаваме проблеми на новото украинско раководство, изјави Путин, објаснувајќи го таквиот потег.