Путин бара да бидат мобилизирани уште 170 илјади Руси за армијата


 

Рускиот претседател Владимир Путин по втор пат за една и пол година нареди нагло зголемување на големината на армијата, која во Украина ги претрпе најголемите загуби од Втората светска војна.

Во петокот, на 1 декември, Путин потпиша декрет за зголемување на јачината на руските вооружени сили на 2,209 милиони луѓе. Според документот, кој е објавен на веб-страницата на Кремљ, бројот на воениот персонал треба да се зголеми на 1,32 милиони луѓе. Ова е за 170 илјади повеќе отколку што се бараше со претходниот сличен декрет на Путин, потпишан во август 2022 година, неколку недели пред објавувањето на мобилизацијата.

Тогаш бројот на вооружените сили беше зголемен на 2,039 милиони луѓе, а воениот персонал – на 1,15 милиони.

До почетокот на инвазијата на Украина, редовната сила на руските вооружени сили беше 1,9 милиони луѓе, вклучувајќи 1,01 милиони воен персонал. Така, Путин со два декрети заедно го зголемил за повеќе од 300 илјади луѓе – толку колку што според западните податоци руските вооружени сили имаат убиени и ранети во Украина.

Новото зголемување на армискиот персонал „се должи на растот на заканите за Русија поврзани со Северниот воен округ и тековното проширување на НАТО“, соопшти руското Министерство за одбрана, коментирајќи го декретот. Зголемувањето на бројот се спроведува етапно на сметка на граѓаните кои изразуваат желба да служат со договор; не е планирано значително зголемување на воениот рок за задолжителна воена служба, не е предвидена мобилизација, пренесува РИА Новости соопштение од ресорот.

Раководител на организацијата за човекови права „Граѓанин. Армија. Право“ Сергеј Кривенко руската редакција на Би-Би-Си вели дека иако гормално, бројката е зголемена за 170 илјади имајќи ги предвид загубите, реално Министерството за одбрана треба да го надополни недостигот од повторно околу 300 илјади воен персонал. Според експертот, веќе во декември во Русија може да продолжат со регрутирање на мобилизација и да повикаат приближно ист број воен персонал од резервата како минатата година. „Можеби токму тоа ги објаснува невидените масовни рации на регрути за време на сегашниот нацрт – воените канцеларии за регистрација и запишување можеби брзаат да го исполнат планот за да се подготват за повикот за мобилизација“, сугерира Кривенко.