Путерот не треба да се чува во фрижидер и во неговото оригинално пакување


Путерот е една од оние состојки кои секогаш сакате да ги имате при рака за секој потенцијален рецепт и може да се чува на овој изненадувачки начин за лесна употреба.

Незаменлив е во крцкави кроасани, меки изматени јајца или кремасто пире од компири. Иако луѓето имаат тенденција да го чуваат путерот во фрижидер, ова може да го отежне користењето, но постои начин како путерот да остане мек. Подобро е кога се чува надвор од фрижидер.

Путерот купен во продавница ќе биде добар ако го оставите на собна температура во вашата кујна. Сепак, важно е да го покриете со капак. Причината за тоа е содржината на влага во путерот. Бидејќи путерот има мала содржина на влага, има помали шанси за развој на бактерии.

Друга потенцијална причина е тоа што има малку јаглехидрати и протеини.

Бри Бел, регистриран диететичар и експерт за безбедност на храна, рече: „Путерот е безбеден за јадење откако ќе се чува на собна температура. Една од причините зошто не се расипува толку брзо како другите млечни производи на собна температура е тоа што нивото на  јаглехидрати и протеини е ниско, а тие се омилени извори на храна на мувла и бактерии“.

Ако се складира правилно, путерот може да издржи една до две недели надвор од фрижидерот. Не смеете да го оставате путерот во неговата оригинална восочна хартиена обвивка бидејќи може да се формираат бактерии. Исто така, мора да бидете сигурни дека се чува подалеку од сончева светлина на топол ден. Температурата над 21 Целзиусов степен е премногу жешка за путерот да остане надвор.

Во фрижидер, солениот путер има рок на траење од еден до два месеци. Може да остане во замрзнувач шест до девет месеци.