Првпат по два месеца цената на нафтата над 30 долари за барел

Иако многумина можеби помислија дека е негативна цената на целокупната нафта, има нијанси

Цената на американската нафта синоќа достигна 32,05 долари за барел за достава во јуни, што е првпат во изминатите два месеца.

Зголемувањето на цената на нафтата се должи на оптимизмот на производителите и трговците и постепеното враќање на работните места на граѓаните.

Во изминатите два дена забележан е мал пораст на побарувачката на двете основни компоненти што ја движат цената на нафтата на меѓународните берзи – бензинот и керозинот.