Првпат по 50 години Конгресот на САД ќе расправа за НЛО


Двајца високи претставници на американското воено разузнавање денеска треба да сведочат во Конгресот за тоа што знае владата за неидентификуваните летечки објекти. Ова е прва јавна расправа во Конгресот за НЛО по повеќе од 50 години.

Сослушувањето пред Поткомитетот за разузнавање на Претставничкиот дом доаѓа 11 месеци по извештајот во кој се документирани повеќе од 140 случаи на она што властите официјално ги нарекуваат „неидентификувани воздушни феномени“ или НЛО, како што велат американските воени пилоти дека набљудувале од 2004 година.

Попопуларниот термин НЛО (неидентификуван летечки објект) долго време се поврзува со терминот „вонземски вселенски летала“. Наместо тоа, фокусот беше на можните импликации за американската национална безбедност и безбедноста на воздухопловството.Сепак, извештајот вклучува некои НЛО претходно откриени во видеата објавени од Пентагон на мистериозни воздушни бродови кои покажуваат брзина и маневрирање што ја надминуваат познатата авијациска технологија и немаат видливи средства за погон или површини за контрола на летот.

Сослушувањето во вторник се очекува да ги разгледа наодите од извештајот, „прелиминарна проценка“ од само девет страници составена од Канцеларијата на директорот на националното разузнавање и оперативната група предводена од морнарицата формирана во Пентагон во 2020 година.

„Американскиот народ заслужува целосна транспарентност“, рече претседателот на Комитетот за разузнавање Адам Шиф во изјавата минатата недела, објавувајќи ги сослушувањата.

Одбранбените и разузнавачките аналитичари кои ја направија проценката не понудија никакви наоди за потеклото на ниту една од 144-те опсервации вклучени во неа, освен една која се припишува на голем балон.

Работната група на морнарицата зад документот беше заменета во ноември со нова агенција на Министерството за одбрана наречена Група за идентификација и синхронизација на воздушни објекти. Роналд Мултри, кој ја предводи новата група како заменик-секретар за одбрана на САД за разузнавање и безбедност, беше еден од двајцата офицери повикани да сведочат на сослушувањето во вторник. Другиот е Скот Бреј, заменик-директор за поморско разузнавање.И двајцата мора да сведочат зад затворени врати по јавната расправа.

Иако не се донесени заклучоци, минатогодишниот извештај вели дека набљудувањата на НЛО можеби немаат единствено објаснување. Потребни се дополнителни податоци и анализи за да се утврди дали станува збор за егзотичен систем за летање развиен од тајна американска влада или трговска компанија или од странска сила како Кина или Русија, се вели во извештајот.

Одбранбените и разузнавачките аналитичари, исто така, сè уште не исклучуваат вонземско потекло, им рекоа високи американски претставници на новинарите пред да биде објавен извештајот минатата година, иако самиот извештај избегнува какво било експлицитно повикување на таквите можности. Сепак, извештајот означи пресвртница за американската влада по децении на занемарување,  и дискредитирање на видувањата на неидентификувани летечки објекти и „летечки чинии“ кои датираат од 1940-тите.

Сесијата ќе го одбележи првото отворено сослушување во Конгресот на оваа тема откако американските воздухопловни сили ставија крај на неубедливата програма за НЛО со кодно име Project Blue Book во 1969 година. Во своето 17-годишно постоење, Сината книга состави листа од вкупно 12.618 забележани НЛО, од кои 701 вклучува објекти кои официјално остануваат „неидентификувани“. Но, воздухопловните сили подоцна соопштија дека не пронашле индикации за закана за националната безбедност или докази за возила на вонземјани.