Првиот портрет на Чарлс како крал предизвика реакции


Кралот Чарлс Трети во вторникот го откри првиот завршен официјален портрет на себе по неговото крунисување – впечатлив црвен приказ на британскиот монарх во униформа.

Маслото на платно од 230 см на 165,5 см  е насликано од Џонатан Јео, кој претходно ја прикажа сопругата на Чарлс Камила во 2014 година и неговиот татко, принцот Филип, во 2008 година.

На него е прикажан 75-годишниот монарх во свечена црвена униформа на велшката гарда на црвена позадина, со пеперутка која лебди над неговото рамо.

Јео (53) беше ангажиран за работата во 2020 година, кога Чарлс сè уште беше принц од Велс, за да ги одбележи неговите 50 години како член на компанијата Дрејперс.

Портретот ќе биде изложен на јавноста до следниот месец и на крајот ќе виси во Дрејперс Хол, седиштето на историскиот еснаф на трговци и филантропското тело во градот Лондон.

Чарлс, кој стана крал во септември 2022 година по смртта на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора, имаше четири средби за позирање со Јео од јуни 2021 година до ноември 2023 година.

Моментално се лекува од рак и неодамна ги обнови официјалните јавни ангажмани.

„Слично како пеперутката што ја насликав како лебди над неговото рамо, овој портрет еволуираше додека улогата на субјектот во нашиот јавен живот се трансформираше“, рече Јео пред откривањето во Бакингемската палата.

„Незамисливо сум благодарен за можноста да фатам таква извонредна и единствена личност, особено во историскиот момент кога станав крал“, додаде тој во изјавата.

Претходните значајни теми на Јео го вклучуваат првиот насликан портрет на нобеловката Малала Јусафзаи и поранешниот британски премиер Тони Блер.