Првиот лет со екипаж со „старлајнер“ на „Боинг“ е одложен поради технички проблеми


Вселенското летало „старлајнер“ на „Боинг“ требаше да ја изврши својата прва мисија со екипаж и патување до Меѓународната вселенска станица (ISS) на 21 јули, но техничките проблеми го попречија тој план.

Боинг заедно со американската вселенска агенција НАСА објавија дека ја одложуваат мисијата за тестирање на летот на екипажот поради два нови технички проблеми со вселенското летало CST-100 Starliner, кои ги забележале инженерите.

Првиот проблем се однесува на системот за падобран на авионот. Боинг ја дизајнираше капсулата „старлајнер“ за да се спушти назад на Земјата користејќи три падобрани. „Њујорк тајмс“ пишува дека е откриено дека делови од линиите што го поврзуваат системот со капсулата немаат способност да го толерираат оптоварувањето на леталото во случај да бидат распоредени два од трите падобрани. Со оглед на фактот дека капсулата ќе содржи екипаж кој ќе треба да се врати на Земјата, компанијата мора да го провери секој аспект на леталото за да биде што побезбедно. Боинг очекува уште еден тест со падобран пред да го одреди датумот за обид за лансирање.

Покрај падобранот, Боинг ја преиспитува употребата на одредена селотејп лента за обвиткување на жиците. Очигледно, лентата би можела да биде запалива, па инженерите сакаат да користат различен тип за деловите од авионот кои се изложени на најголем ризик од пожар.

Тестот за летање на екипажот е последниот чекор што компанијата мора да го помине пред да започне редовно да испраќа астронаути до ISS. НАСА го избра Боинг како еден од своите комерцијални партнери заедно со SpaceX, а Starliner направи неколку тест летови без екипаж во минатото и заостанува зад својот ривал. Како што е познато, SpaceX веќе заврши десет летови со екипаж, први во 2020 година. Освен што испрати астронаути на ISS и ги врати дома, SpaceX испрати и цивили во вселената.

И покрај тешкотиите, НАСА и Боинг остануваат оптимисти за иднината на „старлајнер“.