Првата дама на Украина вели бракот со Зеленски е „на пауза“ заради војната


Украина- Првата дама на Украина изјави за Си-Ен-Ен дека нејзината врска со нејзиниот сопруг, претседателот Володимир Зеленскиј била „на пауза“, бидејќи им е забрането да се гледаат долги периоди за време на војната.

Во интервјуто емитувано во вторникот, Олена Зеленска изјави за Кристијане Аманпур на Си-Ен-Ен дека не ѝ е дозволено да се гледа со Зеленскиј многу често, а кога го гледа, тоа е само на краток временски период.

„Но, барем физички можам да го почувствувам покрај мене“, изјави Зеленска за Си-Ен-Ен.

„Ова не е нормално. Не е нормален однос кога децата не можат да го видат својот татко и мораат да разговараат со него на телефон. Така, нашата врска е на пауза исто како и за сите Украинци“, рече таа.

„Ние… чекаме повторно да се обединиме, повторно да бидеме заедно, да поминуваме вечери заедно, да разговараме со децата за нивните работи“.

И Зеленски и неговата сопруга одбија да ја напуштат Украина по инвазијата на Русија на 24 февруари.

Во првите два месеци од војната, семејството воопшто не можело да се види. Зеленски живеел во неговата канцеларија со својот персонал, додека Зеленска и нивните две деца, на возраст од 17 и 9 години, биле чувани на тајна локација.

Во своето интервју за Си-Ен-Ен, Зеленска, исто така, рече дека тековната војна, која се оддалечи од Киев и се интензивираше во источниот регион Донбас, нанесе голем данок на земјата и дека таа во моментов „не може да го види крајот на нашето страдање“.

„Многу е тешко да се издржите пет месеци“, рече Зеленска. „Треба да ја акумулираме нашата сила, треба да ја зачуваме нашата енергија“ .