Прва хорор комедија за деца на сцената на Театар за деца и младинци


На 11 јули 2024, во 20 часот на сцената на Театар за деца и младинци – Скопје, ќе се случи премиерната изведба на претставата „Куќата на духовите“, за прв пат кај нас, хорор комедија за деца, наменета за 8+ возраст, чии автори се Деан Дамјановски и Горјан Милошевски. Режисер на оваа претстава е Деан Дамјановски. Горјан Милошевски е и исто така и драматург на истата.

„Две деца, едното плашливо, а другото голем инат, го бараат нивниот исчезнат татко во „Куќата на духовите“.Таа куќа, замислете ја како еден возбудлив дел од голем забавен парк. Во неа ве очекуваат непредвидливи случки и смешни стапици. Заедно со Јаков и Веда, сите одиме на пат во кој тие совладуваат неверојатни пречки. Низ тој пат следиме уникатна и многу забавна битка меѓу доброто и злото.

 Што всушност крие куќата? Каква тајна? Какво проклетство? Дали постои клуч, некаков спас и решение?, се прашува Горјан Милошевски, еден од авторите и драматург на претставата.

 

Претставата изобилува со уникатни костими на костимографката  Елена Вангеловска и одлична сценографија на Филип Коруновски. Музиката е на Горан Трифуновски-Пајак.

За посветената актерската изведба се погрижи  екипата која игра во оваа претстава и е составена од: Ангела Димитрова, Петар Стојанов, Мики Анчевски, Винета Дамческа Мојаноска, Никола Наковски, Емра Куртишова Стојанова, Симона Спировска и Марија Ѓорѓијовска.