Прв случај на Ковид-19 на Соломонските Острови

Премиерот на Соломонските острови, Манасех Согаваре, во националното телевизиско обраќање потврди дека еден студент на Соломонските острови репатриран од Филипините кон крајот на минатиот месец бил позитивен на Ковид-19.

„Ме боли да кажам дека го изгубивме слободниот статус на Ковид-19 и покрај нашите колективни напори да спречиме влегување на пандемијата во нашата земја“.

Студентот е во карантин, но е асимптоматски. Тој беше тестиран пред да замине од Манила – и имаше негативен резултат – но беше позитивен на тестот подоцна во главниот град Хонијара.

Согаваре рече дека сега се одвива следењето и тестирањето на контактите на медицинскиот персонал што посетува студенти. Сите студенти кои се вратиле на летот за враќање во странство, преземаат задолжителен карантин од 14 дена. Инфицираниот студент – како и два други сомнителни случаи – се однесени во болнички изолациски установи.

Пацифичките острови во голема мерка се поштедени од најлошата пандемија на Ковид-19 – со многу низок број на случаи – но постојат стравувања дека доколку вирусот се задржи може брзо да се прошири меѓу популациите што живеат близу една до друга, имаат големи коморбидитети и кревки и недоволно ресурсирани системи за јавно здравје.