Пропаѓа познат југословенски гигант


 

Независниот синдикат на „Вартекс“ по десет дена донесе одлука од петок да го прекине штрајкот на работниците „Вартекс“, наведувајќи дека синдикатот донел ваква одлука откако им била загарантирана исплатата на неисплатените плати на сите работници.

Планот за стабилизација на компанијата се состои пред сè од кредити кои се надеваат дека ќе ги добијат од банките, но од „Вартекс“ велат дека штотуку добиле писмо за одбивање. 

„Поради зголемен јавен интерес, ве известуваме дека на почетокот на оваа недела одржавме состанок со банките (ZABA-HBOR) на кој менаџментот на компанијата презентираше анализа на моменталната состојба на компанијата и јасен план за стабилизација на деловното работење. Овој план не вклучува само исплата на неколку идни плати, туку јасна насока и стратегија со која работењето на компанијата би се движело кон долгорочна самоодржливост.

„Со прифаќањето на понудата, банките би овозможиле на компанијата да добие прилив на свежи пари од докапитализација и нови кредити, кои би биле искористени за отпочнување на полн производствен капацитет, како и за враќање на неподмирените долгови.

„За жал, штотуку добивме писмо за одбивање од ЗАБА-ХБОР за нашата понуда“.

„Најпогодени и изненадени сме од одлуката на ХБОР, бидејќи Банката е во државна сопственост, а банкротот на ‘Вартекс’ според нашата пресметка би довел до нето загуба на државниот буџет во износ од над 7,4 милиони долари следната година. додека ЗАБА како бизнис, банката дури се залагаше за аранжман за зачувување и зачувување на работните места, иако тоа не е нивна задача.

„Се поставува прашањето, која е целта на Хрватската банка за обнова и развој, бидејќи во примерот на ‘Вартекс’ не гледаме дека се грижат за зачувување на работните места, ниту дека се грижат за парите на даночните обврзници. Ова одбивање не става во тешка ситуација затоа што, ако HBOR не ви се предомисли, зборуваме за неизбежен крај на ‘Вартекс’. Уште еднаш, бараме од носителите на одлуки во HBOR да ја преиспитаат нашата понуда и да ги земат предвид сите параметри.