Пронајдена слаба точка на корона вирусот

 

Научниците од Универзитетот во Канзас открија „слаба точка“ на вириусот САРС-КоВ-2.

Поратлот „Сајен дејли“ пренесува дека стручњаците тстирале терапевтско средство против корона вирусот и откриле дека 3CLpro (C30 ендопептидаза) е основен ензим во развјот на вирусот САРС-КОВ-2.

Корона вирусните 3CL протеази се јаки терапевтски мети, затоа што играат витална улога во репликација на вирусот. При користење на пронајдените инхибитори на оваа протеаза кај лабораториските глувци, се покажало дека овој препарат го сопира размножувањето на вирусот.

Како што наведуваат научниците, такво влијание на „слабата точка“ на вируост овозможува да се блокира размножувањето се на само на МЕРС, туку у вирусите МЕРС-Ков и САРС-КОВ-2.

Следен чекор според стручњаците е потребата да се провери ефикасноста на лекот кај луѓето.