Промоција на „Епитаф за актер“ на Љубица Кубура во „Јавна соба“


Фото: Е. Беднарж
 

Во петок, 1 декември, српскиот Културно-информативен центар СПОНА ја организира промоцијата на новата книга на Љубица Кубура, романот „Епитаф за актерот“ (Епитаф за глумца). Промоцијата започнува во 18 часот, а место на одржување е Јавна соба (Public Room).

На промоцијата, покрај авторката на романот, ќе зборуваат и уредничката на книгата Ивана Вуковиќ, Нина Ќеклиќ и Милутин Станчиќ од СПОНА.

Љубица Кубура е родена на 29 јануари 1988 година во Белград, каде што моментално живее и работи. Еден период од животот го поминала во Скопје. Пишува колумни за неколку портали во СрбијаЗа неа совршениот живот значи шетање по ридовите, пиење вино и разговор за смислата на животот. На 12-годишна возраст, таа беше принудена да го чита Достоевски. Таа потоа се откажа од него и се одлучи за Чехов. Сега е за нас двајцата.

Кубура ја запознавме како одличен писател благодарение на збирката раскази „Белградски акварел“. Пишувањето на романот го најави и на 23 јануари 2023 година на промоцијата на „Београдски акварел“ во СПОНА во Скопје, без да открива премногу детали.

Приказната што го гради романот е сведоштво за суров талент и непоколеблива решителност да ги оствари своите детски соништа – тоа е приказната за Крсто Чутура. Зад себе ги остава родителите и браќата, доаѓа во голем град и станува познат актер.

Романот „Епитаф за актер“ навлегува во нескротливиот дух на човек кој одбива да биде замолчен, заменет и заборавен, дури и кога е соочен со непремостливи пречки. Откако ќе се спушти завесата на животот на актерот, неговата ќерка, која го гледа како модел, почнува да пишува роман за нејзиниот татко, обидувајќи се да го спаси неговото наследство од заборав…