Продолжуваат гневните реакции во Бугарија за холандското вето


Холандската влада во петокот одлучи да прифати Романија и Хрватска да се приклучат на Шенген зоната и нејзините граѓани да можат слободно да патуваат во Унијата, но го блокираше влезот на Бугарија бидејќи смета дека не ги исполнува потребните услови за пристапување кон овој договор.  Холандскиот министер за надворешни работи Вопке Хоекстра објасни дека „се уште е рано“ да се прифати пристапувањетот на Бугарија во Шенген и дека нова проценка ќе биде направена само кога ќе се докаже дека Софија е уставна држава која е способна да се бори против корупцијата и организираниот криминал. Тоа предизвика гневни реакции кај бугарските власти, иако конечната одлука на ЕУ ќе биде донесена на 8 декември. 

Гавниот обвинител Иван Гешев ја исористи изјавата на холандскиот премиер Марк Руте дека границата меѓу Турција и Бугарија може да се помине за 50 евра (поткуп на граничен полицаец) за да побара од него – тоа што го зборува да го докаже.

„Како главен обвинител на Република Бугарија констатирам дека обвинителството нема податоци ниту докази за ова (незаконско преминување на граница за 50 евра). Доколку нашите партнери од системот на прогон на Холандија имаат, очекувам да ни бидат обезбедени согласно меѓународната правна помош во согласност со принципите на владеење на правото“, забележува Гешев. Тој, исто така, инсистира дека Бугарија била правна држава, дел од Европската унија и како таква ги почитувала и штитела европските вредности .Бугарскиот весник“Дневник“ пренесува и други реакции околу оваа одлука на Хаг која ја растресе Софија во која со недели не може да се формира влада.

Андреј Јанкулов, адвокат: Што очекувате за земја која го доделува своето највисоко признание на шеф на деловно-криминална група од транзицијата и  во која  лице санкционирано со декретот „Магнитски“ седи во првиот ред на нејзиниот парламент.

Даниел Смилов, политиколог: ГЕРБ не треба да прашува за кого бие холандското ѕвоно – бие за нив. Се разбира, Бугарија е суверена земја и можеме да се правиме глуви и да одиме на којзнае кои по ред предвремени избори додека луѓето заборават на корупциските скандали. Лошата работа е што токму кога ќе почнат да забораваат, нешто ќе ги потсети. Дури и ако во земјата се наметне дебел превез на заборавот, Холанѓаните повторно ќе не потсетуваат на нив.

Радан Канев, европратеник: Одлуката на холанската влада  за одвојување на Бугарија од Романија и Хрватска, т.е. да се изолира Бугарија од европската зона на слободно движење е најсериозен долгорочен, стратешки ризик за бугарското општество. Остануваат уште 3-4 дена до конечната одлука на ниво на ЕУ. За тоа време, исклучително е важно да не се прават две страшни грешки:  Да се ​​жалиме колку се лоши Холанѓанит и да се обвинуваме меѓусебно во бугарската внатрешна политика.

Зошто ова се груби, фатални грешки? Не затоа што Холанѓаните се во право – не се. И не затоа што тука нема виновници – ги има, и тоа многу, до тој степен што секој носи одредена доза на вина, некои многу повеќе. Затоа што тоа се пораки за внатрешна потреба, за внатрешна политика, кои не прават ништо за подобар резултат на 8-9 декември или за брзо надминување на изолацијата. Генерално, голем дел од причините за доаѓање до оваа точка е систематската злоупотреба на европските теми за внатрешна употреба, наместо вистинска дипломатија и активна политика.Овој погрешен пристап не може да се надмине за три дена. Но, ова е добро време за почеток.

Никола Јанков, бизнисмен: Да се ​​тепаме и да се разголуваме не помага, како и да се  ​​обвинуваат  другите. Оваа трагична карактеристика на нашата фолк психологија на самоидентификување како ултимативни губитници  не донесе овде. Како можеме да сакаме другите да не почитуваат и да ни веруваат кога ние самите не се почитуваме? Тоа не помага за интеграцијата на нашата земја во ЕУ и за напредокот на нашето општество воопшто.И не – Холанѓаните не се во право. Ние мора итно и категорично да им покажеме дека не се. Секоја земја која тврди дека е рамноправен дел од Европската унија треба жестоко да ја брани својата позиција во оваа ситуација. Навистина ќе бидеме најголемите губитници ако, наместо да ја мобилизираме целата администрација и општество за оваа кауза, почнеме традиционално да се  валкаме во самопонижување и самокриминација.

Добро би било утре гласно и јасно да се слушне категорична декларација на Народното собрание за ова прашање, на пример. Најдобро со консензус, како  и официјална, силна и не баш дипломатска позиција на нашата влада. Без да навредиме никого, мора јасно да кажеме и предупредиме дека Бугарија нема да дозволи да биде третирана како членка од втор ред на ЕУ и да биде понижувана. Веднаш. За три дена ќе биде доцна. За да може секој во ЕУ – вклучително и Холандија – да донесе свои заклучоци за тоа што ќе се случува отсега натаму. Заврши времето на политиката на усогласување со „газдите“ – основната филозофија на сите бугарски влади од нашето влегување во ЕУ до денес.

Асен Григоров, издавач, новинар: Изолацијата на Бугарија од Шенген несомнено е оценка за севкупната креативност на ГЕРБ – за „правната реформа“, за „борбата против корупцијата“, за Таки како чувар на надворешната граница на ЕУ, за оградата и за зградата која „остана само да се бојадиса“. Голема „честитка“ така да се каже. Секако, за овој спектакуларен успех придонесуваат и рускиот Крим на НАТО јастребот Румен Радев, неговата постојана грижа за паќањето на санкциите против Русија и неговите напори да не ја продолжи војната против Украина со давање оружје.

Огњан Минчев, политиколог: Надвор од практичното значење на членството во Шенген, одвојувањето на Бугарија од Романија и оставањето на Софија во осамена изолација од заедничкиот територијален простор на Европа е најголемата руска победа над Бугарија од изборот на Радев за претседател во 2016 година. Ова е оценка на целата бугарска политичка класа, која две децении работи Бугарија да ја претвори во пример за слаби и неефикасни јавни институции, ранливи на притисоци – како од локалните олигархиски структури, така и од моќната руска стратегија за систематска корупција. Продолжуваат обидите да се остане надвор од Европа. Денеска тие се нарекуваат „дерогација“ и „Лукоил“…

Евгениј Канев, финансиер: Одбивањето на Холандија да не пушти во Шенген речиси не изненади некого во нашата земја. Дури и самиот претседател, кој го обвини Руте за цинизам, е огорчен од бесрамноста пред јавноста за да го прикрие сопствениот цинизам. Зашто што е друго освен цинизам да се работи како надворешно претставништво на Путин во ЕУ за време на војната со него, да им даде отстапки на руските компании на крајбрежниот (и ЕУ) појас,
да се отпушти човекот кој откри големи злосторства на најпрометната копнена граница на ЕУ и да се покаже дека дека вашата влада е немоќна пред секојдневниот сообраќај на мигранти во Европа. Со други зборови, да се работи секој ден против интересите на Европа и да се жали на тоа .Однесувањето на официјална Бугарија наликува на слаб студент кој постојано се правда дека научил, рекол, напишал сè, но повторно паднал. Затоа што наставникот не го ценел неговиот напор, туку само неговите резултати.Колку пати, откако Радев е претседател, премиерот зборувал пред медиумите за суштинскиот проблем на Бугарија со организираниот криминал, за потребата од длабоки реформи во судството, за вината на сијамските близнаци ГЕРБ – ДПС што не не примија во Шенген ? И наместо да ја концентрира моќта во корист на Русија и нејзините прокси кај нас – нели требаше  да изрази грам поддршка за партиите кои се борат за неопходните реформи? Па, Радев ја спушти тупаницата и ја доби тупаницата на ЕУ.

Љубомир Аламанов, експерт за односи со јавноста: Нема причина да се чудиме зошто сме отсечени од Шенген. Причината е јасна: нашата фасадна демократија. Тие што се на власт повеќе од 12 години бесрамно не лажеа дека сме демократска држава. Што е уште полошо, ја лажат и Европската Унија, но, вистината секогаш излегува на виделина. Секогаш.

Затоа, што и да слушнете деновиве, колку и да се излева бес, колку и да се одржат прес-конференции, какви и да се изнесуваат изјави во јавноста, запомнете само едно: ни украдоа 12 години од животот. Отсега натаму, прашањата за овие политички паразити можат да бидат само:  Откако 12 години не направивте ниту една реформа, зошто сега се туркате пак да владеете?Откако  12 години не не ослободивте од зависноста од Кремљ, зошто сега се правите евроатлантски? Откако 12 години го јакневте имиџот на Бугарија како најкорумпирана земја во ЕУ, не ли ви е барем малку срам? Откако ја направивте границата на ЕУ приватна и таму сместивте криминални субјекти, сега зошто рикате дека не пуштаат во Шенген?Откако 12 години ги уништувавте сите институции, сега како имате очи да сакате повторно да владеете?Со потпирањето на гласовите на зависните заедници, како воопшто имате смелост да зборувате за развој? Кој дозволи да се извезуваат десетици милиони во вреќи? Каде е патоказот со Гаспром?

Не сме ние виновни што Европејците се претпазливи. Не сме ние криви што Романците сакаат да се одвојат од нас. Не сме ние виновни што Хрватите сакаат да стават крај на балканската хистерија. Никој не е виновен. Ние самите сме виновни затоа што ги толерираме овие политички измамници. Ние самите сме виновни што ги толериравме овие политички терористи. Ние самите сме виновни што не ги збришавме овие политички паразити кои  ни ги украдоа животите. И сега сакаат да ги украдат животите и иднината на децата. По 12 години пропаст, политички лаги и измами. 

Михаил Иванов, наставник во НБУ: Да ѝ се заблагодариме на Холандија што ја крена границата. Живееме во транспарентен свет. Сè е видливо за секоја земја. Да се ​​запрашаме што имаат Романија и Хрватска што ни недостига нам.

 Бугарија зрачи со нестабилност – веќе втора година е во длабока политичка криза и е под претседателско владеење на еден човек по службена должност. Владеењето на правото и рамнотежата меѓу властите кај нас не се гарантирани. Немаме јасна политика кон војната во Украина и режимот на Путин во Русија, а начинот на кој ги пречекуваме украинските бегалци покажува дека не сме способни да се справиме со големите бегалски текови. И така натаму… (Дневник)