Продолжи собраниската седница за избор на министри и заменици

Собранието денеска ја продолжи 110-тата седница за избор на нови членови на Владата – двајца министри и тројца заменици-министри, која беше прекината доцна синоќа по неколкучасовна расправа.

Во текот на вчерашниот ден во фокусот на расправата беше предлогот нов министер за финансии да биде 31-годишната Нина Ангеловска, основачка на Групер.мк. Пратениците го критикуваа предлогот на премиерот Ангеловска да биде министер за финансии затоа што, како што посочија, тоа е најсериозна функција во Владата по премиерската.

Во одбрана на предлогот, премиерот Заев одговори дека Ангеловска е успешен менаџер во управување со сложени системи и дека покажала оти прогресивни методи во светот може да се применат кај нас.

-Со вакви пораки и недавање шанса, не ги мотивирате младите да останат и да создаваат тука, им порача Заев на опозициските пратеници, кои во дискусијата обвинија за негативна состојба во економијата и за финансиска криза.

Ангеловска треба да ја наследи функцијата на Драган Тевдовски кој не е министер за финансии по реконструкцијата на Владата во јуни.

Во рамки на 110. седница треба да бидат избрани и Кирил Колемишевски за заменик-министер за економија, Елизабета Наумовска за заменик-министер за образование и наука и Неџад Мехмедовиќ за заменик-министер за политички систем и односи меѓу заедниците.

Пратениците треба да изберат и нов вицегувернер на Народната банка за што е предложен Фадил Бајрами.