Приватен банкар на Трамп и на зетот Џаред Кушнер под истрага на Дојче банк

Германија– Дојче банк започна внатрешна истрага за трансакција помеѓу еден нејзин банкар и компанија која е во сопственост на зетот на Доналд Трамп, Џаред Кушнер.

Според „Њујорк Тајмс“, истрагата се центрира околу стан од 1,5 милиони американски долари на Парк Авенија, купен од банкарот на семејството Трамп, Розмари Враблиќ и уште двајца членови на персоналот на Дојче Банк.

Тие го купиле имотот од компанијата по име Бергел 715, за која едно лице запознато со финансиите на Кушнер за „Тајмс“ било делумно во сопственост на г-дин Кушнер за време на трансакцијата.

Ако оваа сметка на трансакцијата се покаже како точна, тоа би можело да значи дека г-ѓа Враблиќ прекршила стандардна политика за неработење со клиенти. Портпаролот на бизнисот на Кушнер, Кошнер Компани, за „Тајмс“ изјави дека неговиот шеф „нема никаква вмешаност во продажба на станови“ и дека тој „не е управниот партнер“ на Бергел 715.

Односот помеѓу Дојче банк и семејството Трамп е близок и комплексен. Банката обезбедува услуги на семејството долги години и покрај долгата историја на г-дин Трамп за банкрот и затајување и го поддржува како клиент дури и по повторените обвинувања за неправилно однесување меѓу двете страни.

Финансиското однесување на семејството Трамп претходно предизвика вознемирување во Дојче банк. Минатата година, беше откриено дека тимот за перење пари на банката обележал неколку сомнителни трансакции кои поставувале автоматски системи дизајнирани за откривање на незаконска активност. Тимот, наводно, препорачал трансакциите да бидат обележани со Министерството за финансии на САД, само за да бидат отфрлени од високи извршни директори.

Во тоа време, г-дин Трамп ги нападна извештаите како едноставно дело на мејнстрим медиуми. Тој, исто така, тврди дека „нема потреба од банки“. Во меѓувреме, компаниите на Кушнер ги нарекоа извештаите „целосно составени и целосно лажни“.

И, дури и пред г-дин Трамп да стане претседател, неговите односи со Дојче Банк беа под лупа благодарение на неговите огромни долгови кон банката, која во тоа време беше казнувана од регулаторите на САД поради обезбедување токсични хипотеки кои играа улога во станбената несреќа во 2008 година . Во моментот имаше загриженост дека доколку биде избран, г-дин Трамп би можел да интервенира во случајот Дојче Банк, со цел да ги заштити сопствените компании.

Врската на семејството со банката подоцна стана предмет на истрагата на Мулер. Специјалниот совет специјално се фокусираше на заемот од 285 милиони американски долари, кој Дојче Банк како грант го додели на компанијата на Кушнер само еден месец пред изборот на г-дин Трамп – и исто како што банката се разговараше со државните обвинители заради обвиненијата дека помогна во руската шема за перење пари.

Денес, банката се бори против поканите за разни финансиски записи на г-дин Трамп, особено неговите даночни пријави. Претседателот тужеше да спречи да се проверуваат неговите записи, но Врховниот суд на крајот донесе пресуда од 7-2 дека претседателите не се имуни на кривична истрага.