Пристигнува големо количество сахарски песок


На самиот крај на  февруари, кој ќе остане климатолошки евидентиран како еден од најтоплите, ако не и најтопли во историјата на мерењата, пристигнува масовна пратка африкански песок.

Долгорочната циклогенеза која кон крајот на следната недела ќе се засили во Џеновскиот залив, а која ќе започне со ново пробивање од Атлантикот веќе во понеделник, носи многу турбулентно време во голем дел од Европа.

Нашите региони ќе се најдат во силен јужен проток на воздух на висока надморска височина, а циклоните ќе извлечат и топол воздух од Сахара. На тој начин првата голема топлина ќе пристигне на северот на Африка. Во Либија, вредностите може да се искачат до 35 °C.

Огромно количество сахарски песок стигнува до нас во силните јужни висински струи, кои до крајот на следниот викенд ќе навлезат длабоко во северниот дел на Европа. Ќе врне нечист дожд, а квалитетот на воздухот најверојатно ќе биде помал.

Ваквата состојба ќе трае со денови, а знаци на смирување на времето има дури во вториот дел од првата декада на март. Нема зима на повидок, освен снег на највисоките планини.