Пристигнаа првите фотографии од лендерот Одисеј, тој е превртен на страна и има оштетувања


Објавени се првите јасни фотографии од лендерот Одисеј, кој се наоѓа на површината на Месечината и ја покажуваат неговата состојба.

Меѓу фотографиите има и една на која се гледа дека лендерот е превртен на страна и дека едната „нога“ е скршена при слетувањето на Месечината. Сепак, и покрај ова, лендерот продолжи да работи и да испраќа податоци за лунарната средина.

Минатиот четврток, Одисеј влезе во историјата со тоа што стана првото приватно вселенско летало кое направи меко слетување на Месечината. И покрај неговата ориентација, лендерот се приспособи, а администраторот на НАСА Бил Нелсон вели дека треба да се слави.

НАСА потпиша договор со Intuitive Machines од Хјустон, која го произведе лендерот и го опреми со шест научни инструменти на американската вселенска агенција.

Иако се сметаше за успешен и испраќа информации, лендерот имаше незгодно слетување. Требаше да се спушти право, вертикално, со брзина од еден метар во секунда, но имаше проблеми со навигацијата. Компјутерот не можеше да ги обработи податоците за прецизниот опсег на ласерот и мораше да се потпира на оптички камери за информации за висината и брзината. Поради ова, се спушти три пати побрзо од планираното и со странично движење што резултираше со лизгање. Веројатно затоа се скршила опремата за слетување и слетувачот се превртел.

Одисеј се потпира на своите жолти резервоари со хелиум под агол на површината од приближно 30 степени.

Леталото беше принудено да комуницира со Хјустон на ограничена основа преку неговите антени, но откако контролорите сфатија како се испраќаат сигналите, беше воспоставен широк прилив на податоци.

Инструментите на НАСА се фокусирани на тестирање на нови технологии за навигација и проучување на условите на површината на местото на слетување. Планирано е лендерот да влезе во хибернација денеска, бидејќи Сонцето исчезнува под хоризонтот. Сепак, во март инженерите ќе имаат шанса да го „оживеат“ лендерот.


Мисијата Intuitive Machines е дел од програмата на НАСА Commercial Lunar Palyoad Services (CLPS), која им плаќа на различни приватни американски компании за мисиите на Месечината. Intuitive Machines планира нови мисии, од кои едната вклучува дупчење на површината на Месечината.

Да потсетиме дека јапонската вселенска агенција JAXA успеа да го „разбуди“ својот лунарен лендер Слим откако ја преживеа лунарната ноќ. И овој лендер слета незгодно, на неговиот „нос“, но не престана да комуницира, исто како Одисеј. Досега има испратено многу фотографии од околината.