Принцот Чарлс за „Вог“: Изгледам како „запрен часовник“, но сум за квалитетен дизајн

Англија– Принцот Чарлс се наоѓа  насловните страници од многу причини, но неговото чувство за мода обично не е една од нив. Сепак, страста на наследникот на британскиот престол за одржлива мода е добро позната и тој неодамна размислуваше како тоа влијае на неговиот стил.

Принцот од Велс разговараше со главниот уредник на британски Вог, Едвард Енинфул, за традиционалните вештини во британската текстилна индустрија и создавањето на поодржлива мода. За време на дискусијата, тој се пошегува дека начинот на кој се облекува е „како запрен часовник“, но додаде дека сака да наоѓа „брилијантни производители“, како и да ги поправа предметите отколку да ги фрла.

Кога Енинфул го пофали за начинот на облекување и го праша од каде му е стилот, Чарлс одговори: „Мислев дека сум како запрен часовник – во право сум двапати во 24 часа. Но … многу ми е мило што мислите дека имам стил. Ми пречат деталите и комбинациите на бои. Јас сум среќен затоа што можам да најдам прекрасни луѓе кои се брилијантни креатори на работите што ги ценам и поради тоа, се обидувам да ги продолжам подолго “.

Принцот зборуваше и за неговиот став кога станува збор за грижата за неговата омилена облека. „Случајно сум еден од оние луѓе што ќе добијат чевли – или кој било предмет на облека – поправени ако можам, наместо само да ги фрлам“, рече тој. „И затоа мислам дека, од економска гледна точка, постојат огромни можности за луѓето да формираат мали бизниси вклучени во поправка, одржување и повторна употреба“. Навистина, како што претходно објави Т & Ц, филозофијата на Чарлс е очигледна во двата мантили што ги носеше постојано од 1980-тите.

Принцот учествуваше во дискусијата со Енинфул, додека студентите на проектот што го ко-основаа, „Модерен занаетчија“, ќе започнат модна колекција со основна одржливост. Создаден е во партнерство со Фондацијата на принцот, кој ги поддржува луѓето кои работат на подобрување на нивните заедници. Фондацијата се грижи и за Дамфрис Хаус, величествен дом во Ајршир, Шкотска, кој принцот Чарлс го обнови од 2007 година.

За време на неговиот разговор со Енинфул, принцот се присети на сеќавањата од детството во Шкотска, каде што присуствуваше на училиштето Гордонстоун во Мореј и помина време во замокот Балморал во кралското семејство Абердиншир. „Кога бев дете, ги носевме чевлите до папучарот во Шкотска и фасцинирано гледавме како тој ги откинува ѓоните и потоа става нови стапала“, рече Чарлс.

Енинфул, исто така, праша за важноста на промовирање на вештините за мода и текстил во Велика Британија, на што принцот одговори: „Британскиот текстилен моден сектор е од огромно значење. Но, проблемот е во тоа, тоа бара постојани инвестиции во младите луѓе и во развојот на вистински вештини… Но, ми се чини дека има огромни можности, особено сега, во целиот одржлив моден сектор, да се спротивстави на овој извонреден тренд на фрлање облека – или исфрли сè, искрено “.

Декемвриското издание на британски Вог, достапно преку дигитално преземање и на киосците, е од денес.