Принцот Абдулазиз нов министер за финансии на Саудиска Арабија

Кралот на Саудиска Арабија Салман го разреши министерот за финансии и на негово место го постави својот син, принцот Абдулазиз бин Салман.

Новиот министер за финансии е постариот полубрат на 34-годишниот престолонаследник Мохамед бин Салман и има искуство во саудиската нафтена индустрија, служејќи како министер за енергија од 2017 година.

Принцот Абдулазиз ќе го замени Калид ал-Фалих, кој беше заменет пред неколку дена од позицијата претседател на Одборот на државниот нафтен гигант „Арамко“.